Regulamin stołówki
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 23
W SOSNOWCU
Podstawa prawna:
Art. 106 ust. 3 Ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo Oświatowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 59, ze zm.)
POSTANOWIENIA OGÓLNE
§ 1
1. Szkoła Podstawowa Nr 23 w Sosnowcu w ramach działalności statutowej prowadzi stołówkę szkolną.
2. Stołówka szkolna zapewnia wydawanie posiłku w formie obiadów dla uczniów i pracowników szkoły.
3. Posiłki są przygotowywane na miejscu przez pracowników szkoły
UPRAWNIENI DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI
§ 2
1. Osobami uprawnionymi do korzystania z posiłków są:
a) uczniowie szkoły,
b) pracownicy szkoły.
§ 3
1. Zapisy na obiady odbywają się na początku lub w trakcie roku szkolnego – rodzic (opiekun prawny) osobiście dokonuje zapisu u intendenta.
2. Rezygnacja z posiłków w trakcie roku szkolnego odbywa się poprzez osobiste zgłoszenie rodzica (opiekuna prawnego) u intendenta.
3. Nauczyciel organizujący wycieczkę zobowiązany jest do powiadomienia intendenta o planowanej godzinie powrotu.
4. W przypadku wycieczek całodniowych należy podać informację intendentowi - najpóźniej 2 dni przed planowanym wyjazdem.
§ 4
1. Aktualny jadłospis na dany tydzień zatwierdzony przez dyrektora, intendentkę i kucharkę umieszczany jest na stronie internetowej szkoły i przed stołówką.
2. W uzasadnionych przypadkach Dyrektor zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu w danym dniu.
ODPŁATNOŚĆ ZA POSIŁKI
§ 5
1. Korzystanie z posiłków jest odpłatne.
2. Korzystać z posiłków mogą również uczniowie, których dożywianie finansuje MOPS.
3. Cena jednego obiadu ustalana jest przez dyrektora w porozumieniu z organem prowadzącym.
4. Wysokość opłaty za posiłki wprowadza dyrektor szkoły w drodze zarządzenia.
5. W sytuacjach wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z miesięcznym wyprzedzeniem.
6. Na pisemny wniosek rodzica (opiekuna) dyrektor szkoły może zwolnić w całości lub częściowo z opłat za posiłki i udzielić pomocy z TPD w przypadkach:
a) szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny,
b) uzasadnionych przypadkach losowych.
§ 6
1. Opłatę za posiłki należy wnosić za cały miesiąc bieżący, z góry, przelewem na rachunek bankowy szkoły w terminie do 10-go dnia każdego miesiąca.
2. Szkoła nie pobiera opłat gotówkowych.
§ 7
1. Opłata za niewykorzystane posiłki przez uczniów i pracowników podlega zwrotowi po uprzednim poinformowaniu szkoły o nieobecności i jest naliczana od dnia następnego po dniu, w którym przekazano informację o nieobecności.
2. Nieobecność ucznia lub innej osoby korzystającej ze stołówki szkolnej należy zgłosić, osobiście lub telefonicznie, najpóźniej w dniu nieobecności do godziny 8.00. Niezgłoszona nieobecność na posiłku nie podlega zwrotowi kosztów.
3. Wysokość odpisu należy, przed dokonaniem wpłaty, sprawdzić u intendenta po uprzednim zweryfikowaniu prawidłowości zgłoszenia.
4. Jeżeli jest to możliwe, to zwrot dokonywany jest w formie odpisu z należności za posiłki w następnym miesiącu.
5. W przypadku kończącego się roku rozliczeniowego, zwrot dokonywany jest na konto bankowe, po uprzednim złożeniu pisemnego wniosku.
6. Uczniowie szkoły zalegający z płatnością za dany miesiąc żywieniowy nie otrzymają obiadów do czasu uregulowania należności.
7. Opłaty za obiady wydane, a nie zapłacone należy niezwłocznie uiścić.
WYDAWANIE POSIŁKÓW
§ 8
1. Za wydawanie posiłków odpowiadają pracownicy stołówki.
2. Posiłki wydawane są w dniach realizacji zajęć dydaktyczno-wychowawczych zgodnie z harmonogramem ustalonym przez dyrektora szkoły.
3. Posiłki w stołówce wydawane są podczas przerw obiadowych: 11.20 – 11.40 oraz 12.25 – 12.40 , a w przypadku zgłoszonych wcześniej wyjazdów na wycieczki, wyjść do kina, na basen itp. obiad wydaje się w godzinach ustalonych z wychowawcą klasy.
4. Uczniowie oraz pracownicy szkoły spożywają posiłki na stołówce.
5. Stołówka szkolna nie wydaje posiłków na wynos.
6. Posiłki przygotowywane są zgodnie z obowiązującymi przepisami, zasadami racjonalnego żywienia i kalkulacją kosztów.
BEZPIECZEŃSTWO UCZNIÓW
§ 9
1. Za bezpieczeństwo na stołówce odpowiadają nauczyciele pełniący tam dyżur .
2. Personel wydający posiłki zobowiązany jest do zachowania ostrożności przy wydawaniu gorących potraw.
§ 10
REGULAMIN JADALNI
1. Do jadalni uczniowie wchodzą pojedynczo i zajmują miejsce w kolejce przed okienkiem, w którym wydaje się obiady.
2. Po odebraniu posiłku z okienka, każdy uczeń w bezpieczny sposób przenosi swój
posiłek do stolika i spożywa go z zachowaniem zasad bezpieczeństwa i kultury.
3. Podczas spożywania posiłków obowiązuje:
a) cisza,
b) przestrzeganie kultury jedzenia: właściwa postawa przy stoliku, prawidłowe posługiwanie się sztućcami, zwracanie uwagi na formy grzecznościowe: proszę, dziękuję, przepraszam.
4. Po spożyciu posiłku uczniowie:
a) pozostawiają swoje miejsce w porządku,
b) odnoszą naczynia w wyznaczone miejsce,
c) spokojnie opuszczają jadalnię szkolną.
5. Uczniowie bezwzględnie stosują się do poleceń nauczyciela dyżurującego.
6. Po jadalni uczniowie nie biegają, nie przepychają się, dbają o bezpieczeństwo swoje i innych.
7. W przypadku zauważenia sytuacji zagrażającej bezpieczeństwu pozostałych osób przebywających w stołówce lub zauważeniu niszczenia mienia przez innych uczniów należy natychmiast powiadomić o tym fakcie dyżurującego nauczyciela lub pracownika kuchni.
8. W jadalni uczniowie przebywają w obuwiu zmiennym i bez okryć wierzchnich. Plecaki zostawiają na sali gimnastycznej.
9. Ze względów sanitarno-epidemiologicznych podczas wydawania obiadów w jadalni mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek.
10. W razie nieprzestrzegania regulaminu przez ucznia, o jego niewłaściwym zachowaniu poinformowany zostanie wychowawca klasy i za jego pośrednictwem rodzice ucznia.